Miten eteisvärinä havaitaan?

Eteisvärinä on normaalin sydänrytmin häiriö. Se ilmenee useimmiten äkillisesti ilman mitään ilmeistä syytä, ja sen voimakkuus vaihtelee.

Useimmiten esiintyy epämukava ja epäsäännöllinen sydämensyke tai sydämentykytystä, mikä voi aiheuttaa hengenahdistusta, heikotusta, huimausta ja joskus myös rintakipua.

Tilanne tuntuu usein ahdistavalta ja jopa pelottavalta. Eteisvärinä voi olla myös oireeton.

Eteisvärinän
oireiden
kesto

Eteisvärinä voi olla kohtauksittaista tai jatkuvaa. Se voi kestää muutaman minuutin, tunnin tai jopa päiviä. Pitkäaikaisessa eteisvärinässä oireisiin voi tottua ja niiden katsotaan olevan normaali tila. Eteisvärinää voi esiintyä myös ilman oireita, ja se saatetaan havaita sattumalta lääkärintarkastuksessa.

Toteaminen  

Eteisvärinän määrittää lääkäri tutkimalla rytmihäiriön aikaisia sydänfilmin sähkökäyriä (EKG). Lisätutkimuksena voidaan tehdä sydämen ultraäänitutkimus, jonka avulla lääkäri näkee, miten sydän pumppaa.

Eteisvärinän
seuraukset

Eteisvärinään liittyy aivohalvauksen riski. Eteisvärinä nostaa potilaan aivohalvausriskiä, sillä eteisvärinässä potilaalle voi kehittyä sydämeen hyytymä. Liikkeelle lähtiessään hyytymä voi kulkeutua aivoihin ja aiheuttaa aivohalvauksen tukkimalla aivoverisuonia.

Siirry osioon:
Mitä
sydämessä
tapahtuu
eteisvärinän
aikana?

Arrow left Arrow left

Arrow rightArrow right

Siirry osioon:
Mikä voi
aiheuttaa
eteisvärinän?