SYDÄMENSYKE
ETEISVÄRINÄSSÄ
Tässä on virtuaalisydän. Katso, miten sydän toimii ja mitä tapahtuu eteisvärinän aikana. Katso suurennuslasin avulla tarkemmin sydämeen
ja näe, miten sydän lyö normaalisti ja miten veri virtaa sydämessä. Myös verenvirtauksen muutokset eteisvärinän aikana on kuvattu. Aktivoimalla
Valitsemalla tämän suurennuslasi ja teksti vaihtuvat automaattisesti 10 s välein. Vaihtoehtoisesti voit myös itse liikuttaa hiirtä numerolta toiselle ja taikaisin.
Eteisvärinä on normaalin sydänrytmin häiriö. Se ilmenee useimmiten äkillisesti ilman mitään ilmeistä syytä, ja sen voimakkuus vaihtelee. Useimmiten esiintyy epämukava epäsäännöllinen sydämensyke tai sydämentykytystä, mikä voi aiheuttaa hengenahdistusta, heikotusta, huimausta ja joskus myös rintakipua. Tilanne tuntuu usein ahdistavalta ja jopa pelottavalta. Eteisvärinä voi olla myös oireeton.
Eteisvärinä voi olla kohtauksittaista tai jatkuvaa. Se voi kestää muutaman minuutin, tunnin tai jopa päiviä. Pitkäaikaisessa eteisvärinässä oireisiin voi tottua ja niiden katsotaan olevan normaali tila. Eteisvärinää voi esiintyä myös ilman oireita, ja se saatetaan havaita sattumalta lääkärintarkastuksessa.
Eteisvärinään liittyy aivohalvauksen riski. Eteisvärinä nostaa potilaan aivohalvausriskiä, sillä eteisvärinässä potilaalle voi kehittyä hyytymä sydämeen, joka liikkeelle lähtiessään voi kulkeutua aivoihin ja aiheuttaa aivohalvauksen tukkimalla aivoverisuonia.
Eteisvärinän määrittää lääkäri tutkimalla rytmihäiriön aikaisia sydänfilmin sähkökäyriä (EKG). Lisätutkimuksena voidaan tehdä sydämen ultraäänitutkimus, jonka avulla lääkäri näkee, miten sydän pumppaa.
Merkittävin eteisvärinälle altistava tekijä on ikä. Eteisvärinä myös liitetään usein tiettyihin sairauksiin (esim. sepelvaltimotauti, kohonnut verenpaine, kilpirauhasen toimintahäiriöt, uniapnea, diabetes, sydämen vajaatoiminta ja rakenteelliset sydänsairaudet) ja myös muihin riskitekijöihin.
Sydänlihaskudoksen muut alueet sinussolmukkeen lisäksi voivat alkaa lähettää omia sähköimpulssejaan ja alkaa niin sanotusti kilpailla sinussolmukkeen kanssa.
Eteisen lihaskudoksissa kaoottisesti kiertävät impulssit saavat aikaan nopeita, heikkoja supistuksia, jotka ilmenevät eteisvärinänä ja jotka keskeyttävät supistusimpulssin rytmikkään siirtymisen eteis-kammiosolmukkeeseen.
Eteisvärinän hoito palvelee useita tarkoituksia:
* Tässä kuvatut toimenpiteet koskevat vain ei-läppäperäistä eteisvärinää
Eteisvärinästä johtuvia oireita voidaan hoitaa sykkeen- ja rytminhallinnalla.
Sykkeenhallinta toteutetaan sykettä hidastavalla lääkityksellä. Lisäksi voidaantarvittaessa asentaa tahdistin.
Rytminhallinnassa epäsäännöllinen rytmi palautetaan normaaliksi sähköisellä tai
lääkkeellisellä rytminsiirrolla. Muita käytössä olevia menetelmiä ovat katetriablaatio.
Lääkäri arvioi sykkeen- ja rytminhallinnan sopivuuden yksilöllisesti. Eteisvärinän lisäksi on tärkeää hoitaa myös muut mahdolliset sairaudet ja riskitekijät.
Eteisvärinän lisäksi on tärkeää hoitaa myös muut mahdolliset sairaudet ja riskitekijät.
Puuttumalla eteisvärinän riskitekijöihin, voidaan vaikuttaa sekä eteisvärinän uusiutumiseen että sen aiheuttamaan aivohalvauksen riskiin.
Sairaudet jotka voivat lisätä eteisvärinää:
Elämäntavat kuten:
Lääkityksellä voidaan tehokkaasti estää hyytymien muodostumista eteisessä heikentämällä veren hyytymiskykyä verenohennuslääkityksellä eli antikoagulanteilla.
Lääkäri arvioi eteisvärinäpotilaan aivohalvausriskin ennen kuin potilaalle voidaan aloittaa verenohennus- eli antikoagulaatiohoito.
Suurin osa hyytymistä sijaitsee eteiskorvakkeessa, myös eteiskorvakkeen sulku voi olla mahdollinen vaihtoehto joillekin potilaille.
Eteisvärinälle altistavien olemassa olevien sairauksien hyvän hoidon lisäksi on tärkeää analysoida omaa elämäntapaa muiden sellaisten tekijöiden varalta, jotka saattavat osaltaan edistää eteisvärinää.
ihmistä Suomessa sairastaa eteisvärinää
Lehto ym. 2011, 3401-3407. Eteisvärinän hoito Suomessa Fin-Fib-tutkimus. Suomen Lääkärilehti 45/2011
aivohalvaus johtuu eteisvärinästä
Duodecim Sydän sairaudet: Eteisvärinän oireet ja seuraukset. Pekka Raatikainen. Artikkelin tunnus: syd00354 (021.022) 16.6.2014.
http://www.ebm-guidelines.com/dtk/syd/avaa?p_artikkeli=syd00354
noin viisi kertaa suurempi eteisvärinää sairastavilla potilailla
Duodecim Sydän sairaudet: Eteisvärinän oireet ja seuraukset. Pekka Raatikainen. Artikkelin tunnus: syd00354 (021.022) 16.6.2014.
http://www.ebm-guidelines.com/dtk/syd/avaa?p_artikkeli=syd00354
Aivohalvauksen voi aiheuttaa aivoihin kulkeutunut verihyytymä. Kun verisuonten haarat vähitellen kapenevat, jossain kohtaa hyytymä jää jumiin. Se aivojen kohta, johon kyseinen verisuoni on kuljettanut verta, jää ilman happea, mikä johtaa kudosvaurioon. Vaurion oireet ja laajuus riippuvat verihyytymän koosta ja aivojen vaurioituneesta alueesta.
Antikoagulaatiolääkitys voi aiheuttaa potilaalle verenvuotoja. Potilaan verenvuotoriski pitää ottaa huomioon, jotta voidaan määritellä potilaalle sopivan tehokas lääkitys ilman että verenvuodonriski on kohtuuttoman suuri.
Eteisvärinäpotilaan verenvuotoriskiä nostavat: korkea systolinen verenpaine (yli 160 mmHg), maksan tai munuaisten vaikea toimintahäiriö, aikaisempi aivohalvaus, verenvuototaipumus, vähintään 65 vuoden ikä, vuotoriskiä lisäävä lääkitys ja runsas alkoholin käyttö. Verenvuotoriskin vähentämiseksi on tärkeä hoitaa hoidettavissa olevat tekijät, kuten verenpaine, muu lääkitys ja alkoholin käyttö. Sinua hoitava lääkäri ja/tai hoitaja osaa laskea sinun riskipisteesi ja lääkärisi osaa huomioida lääkkeen verenvuotoriskit. Noudata aina tarkasti lääkärisi määräämiä ohjeita lääkkeen ottamisesta, ja huolehdi, että otat lääkkeet säännöllisesti. Jos verenohennus lääkityksesi toteutuu huonosti se lisää aivohalvausriskiäsi.
Eteisvärinä on pitkäaikainen sairaus, joka vaatii säännöllistä seurantaa. Eri lääkkeisiin liittyy erilaisia seurantaa vaativia laboratoriotutkimuksia, joita voi tarkemmin kysyä sinua hoitavalta lääkäriltä tai hoitajalta.